27 Mar 2012

Kam za filmem v Berlíně?

O Berlinale či jiných filmových festivalech psát nebudu (a ani o multikinech, fuj!), zaměřím se na klasická kina a místa, kam se můžete vypravit za pravidelnými filmovými projekcemi.

Jde to i zadarmo

Každé pondělí a čtvrtek si můžete zajít na film do KØPI. Kino Peliculoso se skrývá ve sklepě tohoto squatu. Nenechte se odradit vzevřením dvorku a směle vkročte do kina. Na baru si dokonce můžete dát Plzeň. Nabídka promítaných filmů je široká a English friendly. Jen jednou se mi stalo, že jsem byla na švédském hororu a DVD nabízelo jen německé titulky. Když je možnost, publikum si zvolí anglické titulky (když se stane, že film není v anglickém znění).


Der Stummfilm 

Milovnící filmové klasiky si oblíbí středy ve Froschkönigu. Pravidelné promítání němých filmů s živým doprovodem piana či kytary. Zadarmo, ale na peněžní odměnu pro hudebníka byste zapomenout neměli.

Nepravidelné projekce najdete i v tomhle komunitním centru Gemeinschaftshaus. Nachází se nedaleho Froschkönigu, ale není to ani zdaleka tak příjemné a útulné místo jako "žabí král". Hudbení doprovod je tedy výborný, ale to místo je poněkud chladné a sterilní. V červnu bude k vidění Metropolis.

English friendly cinema

Jednoznačně nejpřívětivějším kinem k německy nemluvícím divákům je CENTRAL-Kino. Najdete ho na Hackescher Marktu po průchodu street-art uličkou. P.S. Od dubna promítají hype film, který měl premiéru na Berlinale a byl totálně vyprodán -  Iron Sky.

YORCK KINOGRUPPE 

Dobrý rozcestník na skupinu artových kin: http://www.yorck.de/.

Do výšin

se Sputnikem. Respektive se Sputnik-Kinem. Netradiční věcí na tomhle kině je, že se nachází v pátem patře starého baráku. Abyste se k němu dostali, musíte vystoupat mnoho schodů. Ale stojí to za to. Už jenom kvůli výhledu z terasy baru.

Zdroj: http://seitenstrasse.blogspot.com/2010/10/sputnik-cinema-berlin.html
B-Movie

Máte rádí sedmdesátkové béčkové filmy? Tak to je pro vás jako stvořený Z-Bar.

Filmové vzdělávání
---> Arsenal – Institut für Film und Videokunst e.V.

Letní kina / Freiluftkino

Freiliuftkino im Volkspark Friedrichshain 
Freiluftkino im Cassiopeii - když je vám zima, dostanete zadarmo k zapůjčení deku ;)
Freiluftkino Mitte - zaměřeno na filmovou klasiku
Freiluftkino Kreuzberg - asi mé nejoblíbenější letní kino; je na opravdu krásném místě

Závěrem zmíním dvě maličká kina, která jsem objevila při toulkách Friedrichshainem: Kino Intimes a ladenkino.


No comments:

Post a Comment